Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone

Skąd pochodzi tradycja łamania się opłatkami

Większość z nas nie może sobie wyobrazić wigilijne wieczerzy bez dzielenia się opłatkiem. Ten cienki, biały kawałeczek chleba ma ogromną symbolikę, ponieważ chleb przecież jest jednym z podstawowych symboli szczęścia i dobrobytu. Tradycja ta powstała dawno temu, bowiem już w początkowych latach naszej ery, gdzie była symbolem komunii duchowej. Z czasem opłatki zaczęto zanosić do swoich domów, dla osób jakie z różnych powodów nie mogły uczestniczyć we mszy, aby w pewnym momencie stać się jednym z ważniejszych symboli Bożego Narodzenia.

Jak okazuje się obecnie praktykowanych nie tylko w Polsce, lecz również chociażby w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Tradycyjne oplatki mają formę cienkich płatków z chleba. Przeważnie ich kolor jest biały, ale można też znaleźć w sprzedaży wersje kolorowe, wypiekane dla zwierząt. Nasza tradycja nakazuje, żeby na wigilię łamać się opłatkiem białym, i to takie właśnie najczęściej pojawiają się na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robi się wyłącznie z białej mąki i wody, bez żadnych innych dodatków.

Z wymieszanej porządnie masy formuje się cieniutkie płatki, które następnie są wypiekane przez dwie minuty w piecu, a potem docinane i pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez cały rok, lecz największe jej spiętrzenie przypada na okres od września do grudnia. Normalne opłatki kupić można w praktycznie każdym sklepie, a jeśli ktoś będzie potrzebował poświęconego, to wybrać się po nie musi do jakiegoś kościoła.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Polecamy także:

Dodaj komentarz